Verificare și revizie. Când, cum, de ce, cu cine și cu ce

„Când toate trec și-mbătrânesc” este o poezie a lui Alexandru Macedonski care explică într-o abordare filosofică impactul timpului asupra oamenilor și lucrurilor. Noi nu avem nevoie de filosofie ca să observăm cu ochiul liber că în timp, unele lucruri se deteriorează și/sau se strică de-a dreptul. Cauzele pot varia de la durata îndelungată de folosință până la utilizarea necorespunzătoare, iar efectele pot fi dintre cele mai grave.

Așa cum și noi mergem (sau cel puțin așa e indicat să o facem) regulat la medic pentru verificări de rutină și analize generice, la fel trebuie să procedăm cu autoturismul sau instalațiile de prin casă, fie ele sanitare, electrice sau de gaze.

Cum încă nu am deschis un service auto și nici nu intenționăm să ne extindem obiectul de activitate în viitorul apropiat, o să vă vorbim astăzi doar despre controalele ce trebuie făcute instalației de gaze.

Verificați verificarea

Așadar începem cu a vă spune că instalația de gaze trebuie controlată la intervale regulate de timp, reglementate prin Ordinul ANRE nr. 179/2015

Astfel, o dată la maximum 2 ani se va efectua verificarea tehnică periodică, prin care se vor verifica aparatele de utilizare a gazelor (aragaz, centrală termică, etc.) şi starea îmbinărilor şi garniturilor de etanşare aferente, stabilitatea conductelor montate pe suporturi, etanşeitatea îmbinării conductelor şi armăturilor la presiunea de lucru a gazului din instalaţie (cu spumă de apă cu săpun sau cu alte tehnologii omologate de verificare a etanşeităţii). Se va urmări funcţionarea aparatelor de măsurare, control, reglare şi de siguranţă precum și funcţionarea echipamentelor de reglare din instalaţiile de utilizare. Totodată se va controla și starea răsuflătorilor şi a căminelor existente, precum și starea construcţiilor care adăpostesc staţiile şi posturile de reglare sau reglare-măsurare.

Proprietarul instalației va trebui să prezinte operatorului care face verificarea documentele din care să reiasă că a fost efectuată curăţarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor arse, emise cu maximum 6 luni înainte de data verificării periodice a instalaţiei de utilizare și pe cele care să ateste efectuarea în termen a verificării tehnice periodice a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi, toate întocmite de către operatori economici autorizaţi, conform reglementărilor în vigoare.

Totodată, dacă va fi cazul, se va proceda la demontarea/debranşarea punctelor de consum instalate fără aprobare legală şi a conductelor de alimentare aferente. În cazul reviziei tehnice periodice se vor efectua toate operațiunile unei verificări, alături de efectuarea unor probe de rezistenţă și etanșeitate la presiune. Revizia trebuie efectuată în mod obligatoriu la un interval de maximum 10 ani, dar și în cazul în care utilizarea instalației de gaze a fost întreruptă pentru o perioadă mai mare de 6 luni. Revizia devine obligatorie și după orice eveniment care ar fi putut afecta instalația de gaze.

Scăpați de birocrație

Un aspect pe care este neapărat să-l știți este acela că la fiecare verificare/revizie trebuie să prezentați verificatorului schiţa tehnică a instalaţiei. Aceasta este un document care arată traseul instalației de gaze și cum aragazul, centrala termică, etc. sunt conectate la ea. În cazul în care nu dețineți această schiță, o puteți solicita la Distrigaz dar țineți cont că va trebui să așteptați 30 de zile pentru eliberarea ei. În cazul în care schița nu există nici în arhiva Distrigaz, ea va trebui refăcută de o firmă acreditată de ANRE.

Pentru a vă scuti de tot acest efort și pentru a economisi timp, de toate aceste lucruri ne vom ocupa noi. Tot ce trebuie să faceți este să apelați cu încredere la serviciile Energoinstal printr-un apel la 021.795.11.30 sau printr-un mesaj pe www.energoinstalgaze.ro.

Cât face toată treaba? 🙂

Uneori, atunci când în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, specialiștii noștri constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale, devine obligatorie montarea unui detector automat de gaze.

Pentru transparență totală, pe site-ul nostru puteți găsi oferta de preț, fără costuri ascunse, pentru consumatori casnici (asociații de proprietari sau consumatori individuali). Dacă reprezentați o persoană juridică, puteți solicita o ofertă de preț printr-un email la contact@energoinstalgaze.ro în care să precizați numărul punctelor de ardere și metrajul instalației.

Și totuși, chiar trebuie?

Am acoperit până acum pe când, pe cum, pe cine și pe ce. Am abordat într-o oarecare măsură și de ce, dar poate că alte câteva motive în plus vă vor convinge nu numai de necesitatea efectuării la timp a operațiunilor de verificare și revizie, dar și de avantajele acestora.

Verificarea și revizia instalațiilor de gaze trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice consumator, asta deoarece o defecțiune sau o neregularitate cât de mici pot provoca daune materiale ireparabile sau, în cazuri extrem de tragice, pot duce la pierderi de vieți omenești.

De-a lungul timpului, echipele verificare si revizie Energoinstal s-au confruntat în teren cu foarte multe defecțiuni sau neconformități cu reglementările legale în domeniu. Am întâlnit furtunuri de butelie sau racorduri de apă în locul racordului flexibil omologat pentru instalațiile de gaze.

Iar dacă, pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla”, aceste lucruri nu vă conving, ar fi bine să știți că nerespectarea normelor în vigoare și neefectuarea la timp sau deloc a verificărilor și reviziilor tehnice periodice pot duce la debranșarea și sistarea furnizării de gaze de către operator și la sancționarea consumatorului cu o amendă destul de piperată de către autoritățile competente.

Dacă după parcurgerea acestui text, încă mai aveți neclarități, nu ezitați să ne contactați. Suntem aici pentru toți, clienți existenți sau viitori, așa cum v-am obișnuit deja: profesioniști, serioși și puși pe treabă.