Rezemarea conductelor de gaze naturale și dispozitivele de reglare a presiunii

Conductele de distribuție a gazelor naturale

Continuăm astăzi incursiunea noastră în lumea instalațiilor de gaze naturale cu explicarea modalităților de fixare pe poziție a conductelor de gaze naturale și cu o prezentare a dispozitivelor de reglare a presiunii instalate pe conducte.

Atunci când vorbim de conductele de distribuție a gazelor naturale sau instalațiile folosite în utilizarea gazelor naturale montate suprateran, ele sunt în cele mai multe din cazuri fixate pe elemente de construcții, pe stâlpi sau estacade. În termeni de specialitate, această poziționare se numește reazem. În funcție de diametrul conductei, reazemul se face pe brățări sau console. Ordinul ANRE 89/2018 prevede în mod explicit care sunt distanțele maxime între două reazeme ce trebuie respectate, precum și tipul reazemelor pentru conductele de distribuție a gazelor naturale sau pentru instalațiile folosite în utilizarea gazelor naturale. Astfel, în funcție de diametrul conductei și tipul reazemului, distanțele sunt cele din tabelul de mai jos:

Distanța maximă între reazeme, în m Diametrul conductei, în inch Tipul reazemului
3,3 3/8 … ½ brățară
4,2 3/4 … 1 brățară
5,1 1¼ … 1½ brățară
5,7 2 consolă
6,1 consolă
6,7 3 consolă
7,5 4 consolă
8,0 5 consolă

Dispozitive de reglare a presiunii

Presiunea este una dintre cele mai importante dimensiuni de măsurat și controlat atunci când vorbim de gaze naturale. Pe de o parte deoarece o creștere a acesteia poate duce la accidente, iar pe de altă parte pentru că o scădere în exces a acesteia conduce la funcționarea în parametri anormali sau la nefuncționarea aparatelor casnice consumatoare de combustibili gazoși.

De aceea, orice instalație de utilizare a gazelor naturale este prevăzută cu o stație sau un post de reglare a presiunii gazelor. În mod obligatoriu, acestea sunt dotate cu echipamente de securitate care au rolul de a împiedica atât creșterea presiunii gazelor naturale la ieșirea din regulator peste nivelul maxim admis al treptei de presiune și creșterea presiunii gazelor naturale peste nivelul admis la consumator, cât și scăderea presiunii gazelor naturale sub nivelul minim de funcționare a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși.

Pe toate dispozitivele de securitate se înscrie, vizibil, presiunea de declanșare.

Echipamentele de securitate sunt prevăzute să funcționeze fără armături de închidere pe derivația pe care este montată supapa, atât înainte, cât și după aceasta și cu conducte de evacuare la exterior, în atmosferă, care pot fi legate la un colector comun.

Evacuarea gazelor naturale de la echipamentul de securitate și de la regulatoarele instalate în posturi de reglare sau pe utilaje se face în aer liber la 0,5 m peste cel mai înalt punct al acoperișului stațiilor sau posturilor independente, precum și al clădirilor la care sunt alipite posturile sau în care se află utilajele. Capătul liber al conductei de evacuare se prevede cu o curbă îndreptată în jos sau cu o căciulă de protecție.

Vom continua pe parcursul săptămânilor ce vor veni să împărtășim cu voi detalii ale muncii noastre pentru a vă face să înțelegeți complexitatea unei lucrări și faptul că echipa Energoinstal  nu face niciodată rabat de la calitate și corectitudine. Lucrăm fără ascunzișuri, fără costuri ascunse și sub nici o formă nu renunțăm la calitatea unei lucrări pentru câteva minute libere în plus. De asemenea, fără excepție, pe parcursul întregii lucrări, procedura prin care asigurăm atât distanțarea socială recomandată de autorități, cât și siguranța și protecția clienților noștri și a echipelor ce execută lucrări pe teren este respectată cu strictețe.

Așa că dacă aveți o problemă cu instalația de gaze, oricât de mică și neimportantă v-ar părea, vă sfătuim să ne contactați printr-un apel la 021.795.11.30 sau un mesaj pe energoinstalgaze.ro și vom interveni de urgență pentru siguranța voastră în cel mai scurt timp.

Suntem Energoinstal, compania cu clienți mulțumiți de fiecare dată ?