Instalații interioare și utilizarea gazelor naturale în clădiri

Instalații interioare de gaze – siguranța, pe primul loc

Dacă săptămâna trecută v-am vorbit despre modalitățile de fixare pe poziție a conductelor de gaze naturale și v-am prezentat regulile de montare a dispozitivelor de reglare a presiunii din conducte, de data aceasta vă vom vorbi despre reglementările legate de condițiile ce trebuie obligatoriu îndeplinite pentru funcționarea în siguranță și despre instalații interioare de gaze naturale.

Ordinul 89/2018 prevede că utilizarea gazelor naturale este permisă numai în încăperi în care nu există pericol de incendiu (prin aprinderea materialelor și elementelor combustibile), de explozie a materialelor și substanțelor combustibile inflamabile aflate în interior sau de intoxicare sau asfixiere a utilizatorilor cu gaze naturale sau cu gaze de ardere.

De aceea a fost elaborat un set de condiții obligatorii pentru funcționarea în siguranță a instalațiilor interioare de utilizare a gazelor naturale combustibile și de evitare a oricărui accident. Astfel, încăperile unde se află instalația de gaze trebuie să aibă un volum interior minim de 18,0 m3 pentru orice tip de încăpere, cu excepția bucătăriilor și băilor și de 7,5 m3 pentru băi și bucătării. Totodată, în aceste încăperi trebuie asigurat aerul necesar arderii gazelor naturale, o bună ventilare naturală sau mecanică, precum și evacuarea totală a gazelor de ardere în atmosferă.

Suprafețe vitrate ale acestor încăperi (ferestre, luminatoare cu geamuri, uși cu geamuri sau goluri sau suprafețe asimilate acestora) trebuie, conform specificației tehnice date de producători, să cedeze la presiuni datorate exploziei de cel puțin 1.180 Pa (0,0118 bar).

În același Ordin 89/2018 se prevede că toate încăperile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoși se prevăd, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate cu suprafața minimă totală de 0,03 m2 pentru fiecare m3 de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din beton armat și de 0,05 m2 pentru fiecare m3 de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din zidărie.

Detectoare automate de gaze naturale

Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip termopan, etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere. De asemenea, montarea detectoarelor de gaze este obligatorie si in orice spatiu traversat de instalatia de gaze si in care exista risc de explozii sau accidente cauzate de pierderile de gaze.

În cazul utilizării detectoarelor automate de gaze naturale, suprafața vitrată poate fi redusă la 0,02 m2 pe m3 de volum net de încăpere. Volumul net reprezintă volumul total al încăperii, din care se scade volumul elementelor de instalații sau de construcții existente în încăpere, în care nu se pot acumula gaze naturale.

În situația în care încăperea în care este montat detectorul automat de gaze este înglobată într-o clădire prevăzută cu instalație de detecție, semnalizare și alarmare incendiu, este necesară conectarea detectorului la echipamentul de control și semnalizare (centrala de semnalizare) prin care să poată fi semnalată intrarea în funcțiune sau starea de defect a acestuia (inclusiv întrerupere alimentare cu energie electrică).

În băile caselor noastre nu sunt permise aparatele consumatoare de combustibili gazoși pentru prepararea instantanee a apei calde de consum și nici aparatele consumatoare de combustibili gazoși pentru încălzire centrală sau locală, prevăzute cu arzător atmosferic și rupere de tiraj, chiar dacă au termostat de coș. Evident, există și excepții, și anume aparatele consumatoare de combustibili gazoși la care prin tubulatura etanșă se asigură accesul din exterior al aerului necesar arderii gazelor naturale și evacuarea în exterior sub presiune a gazelor de ardere.

Atunci când studiați documentația tehnică a instalației voastre interioare de gaze naturale verificați ca debitul total al aparatelor cu flacără liberă care se vor instala într-o încăpere să satisfacă condiția de 15 m3 volum interior de încăpere pentru fiecare metru cub debit instalat de gaze naturale.

Conceptul-cheie, siguranța!

Sperăm că expunerea în paginile blogului nostru a întregului proces ce stă la baza muncii prestate de echipa noastră vă convinge de faptul că nu facem niciodată rabat de la calitate și corectitudine, căutând să ne mărim constant cunoștințele și experiența de lucru. V-am obișnuit să lucrăm fără costuri ascunse și sub nici o formă nu renunțăm la calitatea unei lucrări pentru câteva minute libere în plus. Fără excepție, indiferent de lucrarea pentru care suntem solicitați, respectăm la virgulă procedura prin care asigurăm atât distanțarea socială recomandată de autorități, cât și siguranța și protecția clienților noștri și a echipelor ce execută lucrări pe teren.

Așa că dacă aveți o problemă cu instalația de gaze, oricât de mică și neimportantă v-ar părea, vă sfătuim să ne contactați printr-un apel la 021.795.11.30 sau un mesaj pe energoinstalgaze.ro și vom interveni de urgență pentru siguranța voastră în cel mai scurt timp.

Suntem Energoinstal, compania cu lecția învățată bine de fiecare dată. ?