Instalarea corectă a aparatelor consumatoare de gaz

Acum ceva vreme, veneam în ajutorul vostru cu sfaturi despre etapele montării unui aragaz. Revenim puțin asupra problemei cu câteva detalii referitoare la reglementările legislative în privința instalării corecte a aparatelor de uz casnic consumatoare de gaz (aragaz, centrală termică, aerotermă etc.)

Astfel, în Ordinul 89 din 2018 al ANRE se stipulează condițiile și regulile ce trebuie respectate atunci când gospodăria voastră „se îmbogățește” cu un accesoriu nou. În primul rând instalarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși se face în conformitate cu reglementările tehnice și instrucțiunile de instalare date de producătorul echipamentului.

De asemenea, orice manevră legată de instalarea și montarea unui aparat alimentat de instalația de utilizare a gazelor naturale se face numai după recepția tehnică a instalației. Acest lucru presupune efectuarea probelor de rezistență și etanșeitate ale instalației de utilizare și întocmirea procesului-verbal de recepție tehnică a instalației.

Un aspect foarte important în montarea unui nou aparat consumator de gaze naturale în locuință este acela de a poziționa robinetele de manevră și de siguranță astfel încât să fie ferite de orice acționare necontrolată (prin lovire, atingere etc.) Totodată, poziționarea robinetului de manevră al aparatului consumator de combustibili gazoși trebuie să permită acționarea acestuia astfel încât utilizatorul să poată supraveghea aprinderea focului fără impedimente.

Cum spuneam și mai sus, aparatele consumatoare de combustibili gazoși se instalează conform instrucțiunilor date de producătorii de echipamente și numai de către operatori economici autorizați de organismele abilitate. Aveți în vedere să verificați pe site-ul ANRE legitimația celui care execută lucrarea. Pe legitimație se specifică clar tipul de lucrări pentru care a fost emisă (proiectare, verificare de proiecte, execuție, exploatare sau expertiză tehnică) și perioada ei de valabilitate. În mod uzual, tipul autorizației este abreviat, dar important este de reținut că în cazul autorizării pentru proiectare și verificare de proiecte prima literă este P, iar în cazul celorlalte trei, prima literă este E.

Atunci când vreți să faceți trecerea de la combustibilul utilizat la cel gazos, trebuie să adaptați mai întâi aparatul consumator, dacă acest lucru este posibil. În același timp, veți efectua și verificarea canalelor de fum, a coșurilor și a tirajului, iar acolo unde se impune veți remedia eventualele probleme sau nereguli.

Țineți cont și de această dată că orice operațiune efectuată la instalația de utilizare a gazelor natu se face numai de către operatori economici autorizați conform prevederilor legale – informații suplimentare AICI.

Suntem în continuare la datorie și așteptăm solicitările voastre printr-un apel telefonic la 021.795.11.30 sau un mesaj pe energoinstalgaze.ro, pentru orice problemă în legătură cu instalația voastră de gaze. Suntem Energoinstal, mereu alături de voi cu soluții punctuale, la prețuri corecte!

Pentru mai multe #Energovești ne găsiți și pe Facebook 🙂