Efectele liberalizarii pietei gazelor naturale

Efectele liberalizarii pietei gazelor naturale: au trecut 6 luni de cand piata gazelor naturale pentru utilizatorii casnici a fost liberalizata la data de 1 aprilie 2017, pe partea de achizitie a marfii. In aceasta perioada am tras urmatoarele concluzii.

Decizia istorica luata de ANRE (Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei) si Ministerul Energiei a fost contestata in perioada anterioara acestei date de catre cei mai mari furnizori de pe piata. Acestia au avertizat ca vor urma cresteri semanificative la tarifele pentru gazele naturale pentru utilizatorii casnici. Anuntau un scenariu destul de dur cu facturi care vor creste foarte mult pentru cetatenii romani.

In realitate nu s-a intamplat nimic din cele de mai sus. In primele saptamani de dupa liberalizare, pretul gazului pe piata a urcat cu 20%, apoi numarul tranzactiilor a inceput sa se inmulteasca, iar pretul a inceput sa scada. Odata cu intrarea mai multor “actori” pe piata, preturile vor continua sa scada.


efectele liberalizarii pietei gazelor naturaleEfectele liberalizarii pentru consumatorii casnici

Impactul liberalizarii pietei gazelor naturale a avut un efect in factura consumatorilor casnici. Anticipand cresterea pretului de achizitie, ANRE a acceptat o majorare a pretului final reglementat. Astfel factura coonsumatorului casnic ar trebui sa creasca cu 10%, insam, majorarile au fost de doar 2,3% in medie, deoarece ANRE a ajustat din tarifele de distributie are distribuitorilor pentru a pastra preturile sub control.

Pretul final pentru consumatorii casnici va ramane reglementat pana in anul 2021, sub decizie ANRE care va face modificari anualein sensul scaderii sau majorarii tarifelor. In anul 2017 nu sunt prevazute alte ajustari, insa piata arata un trend de ieftinire al gazului natural. Daca pretul de achizitie are fluctuatii mai mari de 5%, ANRE este pregatita sa intervina.