Cum citesti contorul la gaze ca sa faci economie

Desi nu toate locuintele care sunt legate la reteaua de distributie au un astfel de contor, daca insa este dotag cu un astfel de dispozitiv, este necesar sa stii cum se citeste corect indexul si ce posibilitati de transmitere a acestuia ai la dispozitie.

In fiecare luna ai un interval de timp pentru citirea si transmiterea indexului de gaze naturale pe care le-ai consumat. La fiecare 3 luni, furnizorul tau de gaze naturale va face regularizarea. Astfel, la fiecare 3 luni, vei plati mai mult sau mai putin la factura de gaze, in functie de consumul declarat.

cum citesti contorul la gazeCum citesti contorul la gaze

Contor mecanic – Daca detii un contor mecanic, vei transmite cifrele de pe banda neagra a afisajului. Indexul unui contor mecanic este format din 4-8 cifre (de obicei 5 cifre) aflate inaintea virgulei (cadran negru). Daca ai convertor de vol. conectat la contor, va trebui sa transmiti indexul format din cifrele aflate inaintea virgulei de pe convertor atunci cand sageata se afla in poz. VB=M3.

cum citesti contorul la gaze

Contor electronic – Daca detii un contor de gaze electronic, va trebui sa transmiti cifrele care se afla inaintea virgulei, at. cand sageata se afla in poz. VC=MN3.

cum citesti contorul la gaze

cum citesti contorul la gazeTransmiterea indexului de consum

Distrigaz Sud – indexul se poate transmite telefonic la unul din numerele de telefon, cu ajutorul Robotului de Autocitire

  • cum citesti contorul la gaze 0800.800.200 (nr. de tel. gratuit in principalele retele de telefonie fixa/mobila)
  • cum citesti contorul la gaze 021.301.24.24 (nr. cu tarif normal in Telekom)

E.ON Romania – indexul se poate transmite la numerele de telefon:

  • cum citesti contorul la gaze 0265.200.366
  • cum citesti contorul la gaze 080.1000.366 (nr. apelabil doar din Telekom de Lu-Vi intre orele 08:00 – 20:00)

E.ON Romania pune de asemenea la dispozitie si transmiterea indexului online prin utilizarea portalului E.ON Myline.

cum citesti contorul la gazeCand se transmite indexul?

Indexul se transmite in functie de optiunea aleasa pentru autocitirea contorului din contractul de furnizare incheiat cu distribuitorul de gaze naturale. Aveti obligatia sa transmiteti indexul lunar si in intervalul de timp preferat de distribuitorul de gaze naturale.

Datele transmise constituie baza de calcul in vederea emiterii facturii lunare. In cazul in care indexul nu este transmis intr-una sau mai multe luni, facturarea se va realiza in baza unui index estimat din programul de consum precizat in contractul de furnizare.

 cum citesti contorul la gazeCe se poate intampla daca declarati un index gresit?

In cazul in care transmiti un index gresit, facturarea se va realiza in baza unui index estimat. La factura de regularizarea vei plati o suma mai mare sau mai mica, in functie de indexul declarat gresit.

cum citesti contorul la gazeCe este factura de regularizare la gaze?

Factura de regularizare la gaze reprezinta diferenta dintre consumul real citit in perioada de regularizare si consumul estimat facturat in 2 luni. Pe factura de regularizarea se vor gasi indexul citit la inceputul perioadei de regularizare, cat si indexul de la sfarsitul perioadei. Valoarea facturii reprezinta diferenta dintre cele doua indexuri si poate sa fie negativa sau pozitiva, in functie de consumul inregistrat.