Cum se aerisesc caloriferele

Cum se aerisesc caloriferele?

Acum ca se apropie sezonul rece, ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi in legatura cu aerisirea corecta a caloriferelor, fie ca sunt din fonta, otel sau aluminiu.

De ce trebuie sa aerisesc caloriferele?

Bulele de aer prinse in interiorul caloriferului scade transferul de caldura si usor usor costurile de incalzire vor creste deoarece randamentul instalatiei de incalzire scade. Operatiunea de aerisire este absolut necesara pentru ca instalatia de incalzire sa functioneze la randamen maxim.

Cand se aerisesc caloriferele?

De obicei, aceasta operatiune se realizeaza la cateva zile dupa ce instalatia de incalzire a fost pusa in functiune sau ori de cate ori este nevoie. Atunci cand simtiti zone mai reci pe suprafata caloriferului, mai mult ca sigur o bula de aer este ramasa in calorifer si trebuie eliminata.

Apa calda intra prin partea superioara a caloriferului (teava de tur) si iese prin partea inferioara (teava de retur) dupa ce a traversat caloriferul in diagonala. Bulele de aer care se pot forma se ridifica in partea superioara a caloriferului. In partea de sus a caloriferului, in general deasupra returului, veti gasi montat un robinet de aerisire. Acest fenomen apare la toate tipurile de calorifere, indiferent de materialul din care este facut (fonta, otel, aluminiu).

De retinut

Nu toate problemele legate de incalzirea caloriferului pot fi rezolvate prin aerisirea acestuia, cateodata problema poate fi cauzata de tevile de tur/retur infundate sau chiar infundarea caloriferului

Cum se aerisesc caloriferele?

cum se aerisesc caloriferele inchideti robinetii de tur/retur

cum se aerisesc caloriferele deschideti usor robinetul de aerisire al caloriferului (va iesi apa si aer)

cum se aerisesc caloriferele deschideti usor robinetul de retur pana ce observati ca iese doar apa

cum se aerisesc caloriferele inchideti robinetul de aerisire si deschideti complet robinetii de tur/retur

Procedeul este acelasi indiferent de materialul din care caloriferul este facut (fonta, otel sau aluminiu).

Procedeul este acelasi pentur fiecare calorifer in parte. Daca detineti o centrala termica de apartament sau casa, incepeti cu cel mai apropiat de centrala termica si terminati cu cel mai indepartat.

cum se aerisesc caloriferele 1
Inchideti robinetii de tur/retur
cum se aerisesc caloriferele 2
Deschideti usor robinetul de aerisire al caloriferului (va iesi apa si aer)
cum se aerisesc caloriferele 3
Deschideti usor robinetul de retur pana ce observati ca iese doar apa
cum se aerisesc caloriferele 4
Inchideti robinetul de aerisire si deschideti complet robinetii de tur/retur

 

Daca ti-a placut articolul distribuie si prietenilor tai...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Comentarii

  • Sunt unele cazuri cand caloriferul nu are aerisitor.
    Cum sunt de exemplu caloriferele de fonta de la bloc.
    Si atunci trebuie desfiletat putin robinetul ca sa iasa aerul pe acolo. Cel mai bine este sa faca instalatorul aceasta operatie.

  • […] Probabil ați mai auzit sintagma „aerisirea caloriferelor”. Ca să înțelegeți de ce este importantă aerisirea caloriferelor, încercați să vă imaginați o imagine legată de cursul apei în interiorul caloriferului. Apa încălzită intră în calorifer prin partea de sus a acestuia și iese prin partea de jos (opusă). Uneori se pot acumula bule de aer care ajung în partea de sus a caloriferului și împiedică încălzirea uniformă a acestuia. Aerisirea este necesară pentru ca radiatoarele să se încălzească uniform, iar instalația de căldură să funcționeze așa cum trebuie. Pentru o aerisire corectă, urmați instrucțiunile de aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa Dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *