Armăturile de închidere la instalațiile de gaze naturale

Siguranța înainte de toate

Am insistat aproape în fiecare articol al nostru asupra siguranței în exploatarea instalațiilor de gaze și a efectuării la timp a verificărilor și reviziilor periodice – care pe lângă obligativitatea legală ar trebui realizate dintr-un instinct de conservare și protejare a vieții și bunurilor proprii – iar astăzi revenim cu informații despre armăturile de închidere la instalațiile de gaze naturale. De asemenea, de-a lungul călătoriei noastre prin legislația referitoare la exploatarea și întreținerea instalațiilor de gaze naturale am acordat o atenție sporită interdicțiilor legale, care nu au alt scop decât siguranța voastră și protejarea vieții și bunurilor voastre împotriva unui atât de nedorit accident.

De aceea, astăzi vom aborda subiectul armăturilor de închidere sau robineților de pe instalația de gaze. Scopul acestora este acela de a opri fluxul de gaze naturale în cazul unei avarii sau intervenții la instalația respectivă, astfel că importanța montării acestora corect și conform legislației în vigoare este una extrem de ridicată.

Obligațiile legale – armăturile de închidere

Conform Ordinului 89/2018, robinetele de închidere trebuie montate, obligatoriu, în următoarele situații:

  • înaintea fiecărui contor;
  • pe fiecare ramificație importantă a instalației;
  • pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare, etc;
  • la baza fiecărei coloane (cu mențiunea că dacă plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiții de securitate și estetică corespunzătoare, se admite montarea unui singur robinet pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum);
  • înaintea fiecărui aparat consumator de combustibili gazoși.

Așadar, când vorbim de robinetele encesare aparatelor consumatoare de gaze naturale (armăturile de închidere), un aspect important este numărul acestora. Astfel se vor monta două robinete la aparatele racordate rigid și care nu au robinet de manevră propriu și la aparatele racordate prin racord flexibil fără robinet de manevră, ambele fiind montate pe conductă înaintea racordului flexibil. În cazul aparatelor cu robinet de manevră propriu, indiferent de natura racordului (rigid sau flexibil), se va monta un singur robinet pe conductă, înaintea racordului.